Carl E. Lundborg

Allt material är än så länge fritt att använda såvida inte annat anges, men lämna gärna kommentarer här eller till mejl carlelundborg@gmail.com.

Ett stick i Kinasvålen.

Kategori: Synpunkter

Är Xi Jinping Hongkongs och Kinas president?
 
Nationalencyklopedin definierar Kinas statsskick som en socialistisk stat under folkets demokratiska diktatur och Wikipedia skriver Marxist-Leninistisk enpartistat. 
Ekot rapporterar från Kina om kommunistpartiets ledare Xi Jinping som president, i paritet med andra demokratiskt valda presidenter. Obama, Hollande, Sauli Niinistö med flera.
Vitrysslands ledare betecknas dock ofta i media som diktator.
Nyligen gjordes en anmälan till Granskningsnämnden för radio och teve om varför Ekot kallar Kinas diktator för president, men andra diktatorer som Kim Jong-un och Lukasjenko för diktatorer. Anmälaren motiverar sin anmälan med att public service inte ska ta politiska och ekonomiska hänsyn, eftersom sådana avvägningar hör till andra domäner.
Anmälan får av Granskningsnämnden följande motsägelsefulla avslag. 
"Frågor av principiell betydelse eller som berör en enskilds personliga intressen eller liknande intressen för företag ska dock alltid prövas. 
För att effektivt utnyttja myndighetens och gransknings­nämndens resurser behöver nämnden prioritera vissa anmälningar. Detta innebär att alla anmälningar inte kan prövas."
 
Definitioner är ofta svåra, men vanligtvis är en hamster en hamster och en apa en apa.
I Sveriges radios sändningstillstånd står att "Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållanden till såväl staten som olika ekonomiska, politiska, andra intressen och maktsfärer i samhället". 
 
Den fruktansvärde folkmördaren Mao´s efterföljare är odiskutabelt diktatorer över en femtedel av jordens befolkning.
Idag demonstrerar Hongkongs invånare för demokrati, vilket med all önskvärd tydlighet visar att de inte betraktar Xi Jinping som deras president. Resten av Kinas befolkning förläggs i informationsskugga, hunsas, förnedras, mutas och förtrycks av kommunistpartiet.
Att kalla Kinas diktator för president i ordets normala bemärkelse kan inte med bästa vilja i världen anses vara förenligt med Sveriges radios sändningstillstånd.
Det är sanktionerat hyckleri och public business service.
 
George Orwell varnade med 1984 om hur nyspråk kan förändra maktordning genom förvrängning av språket och ordens valör. Okunnighet är styrka, lögn är sanning och sanning är lögn enligt Winston Smith på Sanningsministeriet.
Det är bekymrande att Ekot och media inte förstår att respektera språkets skillnad på diktator och president och vad döljs i andra avseenden i bruket av begrepp som frihet, jämlikhet, solidaritet, liberalism etc.. 
Ekot och public service ska inte med slappa uttryck vara verktyg åt makten och undandra allmänheten realpolitisk information. Ord är makt och innan man vet ordet av är två plus två lika med tre.
Kommentera inlägget här: