Carl E. Lundborg

Allt material är än så länge fritt att använda såvida inte annat anges, men lämna gärna kommentarer här eller till mejl carlelundborg@gmail.com.

Kan Stjäne styra upp Hamiltons kantring.

Kategori: Synpunkter

I runda slängar fyra miljarder kostar det för Svt att grovt sett producera eller köpa Aktuellt, Rapport, Uppdrag granskning, Antikrundan, Allsång på Skansen, Babel, På spåret, Schlagerfestivalen, barnprogram, sport, väder, bullermattor med dokumentär- eller naturfilm till samt att hyra lite filmer
Därutöver är resten som Svt sänder mest ren krimskramsteve.
Banala barnlekar för vuxna, veckotidningsprogram om matlagning, inredning, trädgård, prata om ingenting, norskt/danskt/finskt jönseri, amerikanska evighetsserier, amerikanska tonårsfilmer, amerikanska övernaturliga serier, ljudlaborationer med filmillustrationer från Afrika, Asien, Sydamerika, Sydpolen, Korea-, Vietnam-, Andra världskriget etc..
Interfolierat med påannonser av opersonliga röster som ideligen tjatar om kommande förträffliga program.
Handen på hjärtat är det nog få som kan påstå att krimskramsteve är public service. 
Eva Hamilton vid rodret för skutan har styrt in Svt på den kommersiella marknaden med besked, så att public service blivit kommersiell teve utan reklam.
Styrelsen har applåderat höga tittarsiffror men till mer än hälften tappat fokus på public service-uppdraget. Aktiebolagsformen gör det svårt för insyn i bolaget och bolaget kan manipulera med definitioner och sändningstider om hur mycket kultur, demokratiskt utbud och liknande de sänder hur de vill.
Mediamarknaden förändras radikalt och snabbt. Unga flyr teve och och Svt och mest de äldre håller sig kvar vid de få public servicebojar som återstår i Svt´s utbud.
Tillträdande Svt-chefen Hanna Stjärne har ventilerat sin positiva inställning till en finansiering via skattsedeln och tacka tusan för det när förtroendet för modellen med licensfinansieringen av och för hela public service-teve sviktar.
De flesta verksamheter och organisationer har en livscykel som följer omgivningens krav och behov. Från start till mognad, full behovstillfredsställelse, nedgång till avveckling eller rekonstruktion. Ofta beror nedgången på syrebrist, förkalkning, revir, dissonans och maktofullkomlighet.
För att en organisation  ska överleva är förändring nödvändigt i en föränderlig omgivning. Public service/Svt har nått nedgångsfasen och är i skriande behov av ny kurs alternativt avveckling, omstart eller genuin rekonstruktion.
Tillträdande chefens drömmar om säker och trygg skattefinansiering är ingen bra signal för public service i tiden och framtiden. De vittnar bara om stagnation och inställsamhet till makten och uppdragsgivaren.
För vem skulle säga att jag klarar mig fint med skutan på öppet hav, utan möjlighet till lots, eskort eller bogsering, om sådan finns inom bekvämt räckhåll. Knappast kapten eller besättningen på skutan.
 
 
 
Kommentera inlägget här: